Hrúbka perleťovej vrstvy morských perál
Hrúbka perleťovej vrstvy je dôležitým faktorom pri určení hodnoty kultivovaných morských perál. Je to dané špecifickým spôsobom ich chovu, ktorý je popísaný v našom článku o rozdieloch medzi sladkovodnými a morskými perlami. Čím je perleťová vrstva pokrývajúca jadro perly hrubšia, tým lesklejšia a odolnejšia bude perla.
V ideálnom prípade by mal byť zákazník pri nákupe morských perál informovaný o hrúbke perleťovej vrstvy, ale v praxi sa to často nedeje. Existujú spôsoby, ktorými sa dajú perly s tenkou perleťovou vrstvou rozpoznať a vyvarovať sa tak nákupu šperku, ktorý bude po krátkom nosení bezcenný.
Hrúbka perleťovej vrstvy u morských kultivovaných perál | ||
veľmi dobrá | 0,6 mm a viac | |
dobrá | 0,4 mm a viac | |
stredná | 0,3 mm a viac | |
tenká | 0,2 mm a viac | |
veľmi tenká | menej než 0,2 mm |
Dá sa hrúbka perleťovej vrstvy poznať?
Ak máme možnosť prezrieť si perly pred ich opracovaním, môžeme približne odhadnúť hrúbku perleťovej vrstvy tým, že si prezrieme vrt perly pod lupou.
Pokiaľ sú už perly navlieknuté, hrúbku vrstvy neodhadneme, môžeme iba identifikovať perly s príliš tenkou vrstvou. Tu nám pomôže test otáčaním, pri ktorom šnúru perál pomaly otáčame a pozorujeme jednotnosť lesku a farby jednotlivých perličiek. Ak sa niektoré z nich pri otáčaní javia chvíľu svetlejšie a chvíľu tmavšie, vrstva perlete je tenká. Tento jav sa nazýva „žmurkanie" a je spôsobený odrazom rôznorodých vrstiev jadra perly pod perleťou, ktorá ho obaľ uje. Vidieť ho môžete na videu tu.
Kultivované morské perly s príliš tenkou vrstvou perlete majú všeobecne nesúmerný lesk a nejednotný odtieň. V extrémnych prípadoch sú na perlách viditeľné praskliny či odlúpnutie.